Resebloggar från Travellerspoint

Cirkus Sujje

sunny 37 °C

Vår käre Sir. Precis som mamma Melin poängterade i sin kommentar på senaste inlägget så tycker vi om honom. Han är lite egen, men man kan inte annat än gilla den lille figuren. Nu kommer därför en full beskrivning och ett antal anekdoter i Sirs ära. Uppblandat med bilder från vardagen här på Kannur Medical College Super Speciality Hospital.

large_IMG_1219.jpgIMG_1217.jpg
Kvällspromenad och Bananodlingar

Vi har lärt känna honom ganska bra nu, efter två månader. Han har två barn, en fru som är ingenjör och de håller på att bygga sitt egendesignade hus. När han skulle köpa husgrunden råkade han köpa lite dum mark… ”it seems” (vilket är ett av Sirs favorituttryck). Huset sjönk ner i marken och de fick bygga om allt på pålar. ”DAMN expensive it was”.

large_IMG_1236.jpglarge_IMG_1241.jpg
Hierarkisk rond och en tom avdelning. Först går Sir, sen junior resident, sen AT-läkare, sen sjuksyster, sen sjuksyster nr 2, sen vi, sen 15 andra studenter.

Han bjuder gärna på historier om hur knasigt saker har gått för en bekant eller för honom själv. Han är heller inte främmande för att prata om Indien som världens knäppaste land, precis efter en hyllning till fosterlandet. Pengar är också intressant. Hur mycket eller lite saker kostar, det pratar vi ofta om under förmiddagsfikat. Då kan det handla om vad som helst – från att sjukhuschefen köpt billiga sjuksängar i Kina till att politiska ledare tjänar massor med pengar, typ mest av alla. ”Sooo rich are they, and no education. Don’t want to study, go in to politics”. Var kommer pengarna ifrån, frågar vi. ”Corruption, only corruption hahahahahaha”

IMG_1243.jpg
Psyk har de gömt längst bort i en korridor.

Karriär är ett annat kärt ämne. Att skriva artiklar är hans huvudtips – ”SO important for your careeer. If you want to work abroad and all, they only judge you on how many publications you have.” Och att välja ett karriärssjukhus för sin utbildning är A och O. ”Small hospital like this hospital, will not be good for your career” påpekas för jämnan rakt i ansiktet på AT-läkarna. Sympatiskt värre.

Vi kallar honom Sujje när han inte hör. Och sjukgymnastiken för Sujjes Cirkus. Där ligger den ena med lägre medvetandegrad än den andra medan passiva rörelser forceras fram av en hetsig sjukgymnast. Samtidigt skriker ungarna ikapp när det böjs och töjs i de små stackars armarna och benen.

large_IMG_1244.jpg
large_IMG_1252.jpg
Sjukgymnastiken, för en gångs skull lite öde, och undersökning av höftfraktur på mottagningsrummet.

Innan vi kom hade Sir berättat för ALLA att ”Two students will be coming!” Och inte ”alla” som i ”ganska många”, utan faktiskt ALLA. Alla han träffat. Detta fick vi höra idag av Suj och Suh, som fnissande berättade att han i två månader innan vår ankomst börjat förbereda sina kollegor, medarbetare och studenter. Förutom Mr. Thoraxkirurg som surt tittade på oss första dagen och muttrade ”Who are these people?! We didn’t know they were coming”. Sujje log lite försynt och gick därifrån.

IMG_1238.jpg
IMG_1250.jpgIMG_1249.jpglarge_IMG_1248.jpgIMG_1246.jpg
Förmiddagsfikar här varje dag.

Sujjes anekdoter - ursäkta röran angående språket. Vissa saker gör sig inte på svenska och tvärt om. Vi får spela upp det live när vi kommer hem, det är det bästa sättet att höra Sujjes historier. Föreställ er en indisk pigeonengelska med kraftiga konstpauser.

Att göra en vänstersväng i Vancouver: Väldigt lurigt alltså. Skitsvårt rent ut sagt. Man kan inte bara svänga förstår ni! Först måste man köra och ställa sig i mitten av vägen, vänta tills det inte är grönt längre, men innan det blir rött så blir det gult!! Då måste man svänga, jättejättefort! Väldigt svårt.

IMG_1261.jpg
Det var igår en råtta eller stor ödla i Mias luftkonditionering.

Sujjes plantskola: En gång skulle jag testa att odla saker. Jag valde bananer och tapioca, det var lättast. Marken köpte jag rätt billigt, för det var inte så nära stan. Såå, jag fick köra där fram och tillbaka för att ta hand om plantorna. Det växte bra, men sen kom regnet lite tidigt det året, det gör det aldrig annars. Bara det året! ”All destroyed in the rain, half banana trees destroyed, and tapioca was not ready, not ripe, but I had to try and sell. No one would buy. It wasn’t ripe you know. Ooooohhh. So much money I lost. That was my first experiment”

large_DSC09027.jpglarge_DSC09026.jpg
Lunch med Suj och Suh.

Less crazy people in India: In Canada, so many crazy people with bungy jumping, skydiving, jumping and all. In Whistler they go with ski in the winter, and then, in summer, they take the bikes!! Aaah!! All of them break their neck, and then when they’re in a wheelchair still they are crazy. With this motor wheelchair, they drive soooo fast!! You get scared!

IMG_1201.jpgIMG_1188.jpg
Mango och Malin i skrubben på skrädderiet.

Det bästa var ändå när vi skulle åka till mötet med indiska läkarföreningen. Sujje hämtade oss i lägenheten och vi åkte i hans inte så fina, men billiga, SUV. Var femte minut var han tvungen att sticka ut huvudet för att ”Confirm the way”. En av dessa utstickningar gick inte enligt planen. Han hade stannat bilen, kikat omkring sig, medan vi märkte att Malins bilruta vevades ner (vi satt i baksätet). Kort därefter hörde vi ett högt ”DUNK!”, följt av ett litet ”Aoo”. Sir hade försökt sticka ut huvudet genom fönstret men glaset var inte nervevat! Vi dog av tillbakahållet skratt samtidigt som Sir låtsades som ingenting, lugnt vevade ner rutan och frågade om vägen. Han måste ha blivit så himla paff… och säkert funderat länge på om vi märkte det eller inte…

large_DSC09014.jpglarge_DSC09013.jpg
Sujje meckar med Mias videos inför föredraget. Mecket kändes oändligt.

Enligt Suj och Suh är Sir den bästa auktoriteten på sjukhuset. Han är inte dryg eller spydig som de andra. Han hälsar även utanför sjukhuset och han är omtänksam, på riktigt. En bra människa helt enkelt. Vi håller med, helt klart. Som sagt, det går inte att tycka illa om honom även om vi inte alltid tycker som han i alla frågor.

large_IMG_1278.jpglarge_IMG_1275.jpglarge_IMG_1274.jpg
Våra Saris är ÄNTLIGEN färdiga!

"If you go to Mumbai, in the subway, you will get suffocated” – Sujje den 5 April, på fullaste allvar. Stone face.

Författat av Malin-Mia 07:55 Arkiverat i Indien

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Kommentarer

AHAHAHAHAHAHA! Vilken härlig snubbe! Kul att se bilder från sjukhuset också :-)

av Sanna

Hahah, jag dog lite när jag läste om bilresan. Ja det var roligt att se en bild på honom det har varit sparsamt. Nu är det inte många dagar kvar tills ni reser söderut.

av Daniel

Haha! Kul kille. Och shit vad vackra ni är i era snygga saris. Kram!

av Johanna

hahahahhaa feett =) sujje asså

av adam

Vilka historier Suije berättar!! Och så himla snygga ni är i era saris! Roligt att se hur det ser ut inne på hospitalet! Nu är det den stora nedräkningen! Bara ngr få dgr kvar på kliniken och så semester! Och så hem till landet utan svarta svansar i luftkonditioneringen! Här behövs ju ingen AC förresten! Lite snöhögar kvar men minskat mkt senaste dagarna! Sitter nu i soffan och slötittar på tv - har lite dåliga ljud på förlossningen så det lutar åt snitt om det inte fixar sig snart! Och datorn har funkat i helgen - förutom lite idag på dagen men nu är det ok! Himla skönt att kunna vara uppkopplad hemma! Anna är primärjour så det är ju bra! 2 veckor och ni är hemma! Kramar till er fr Miamamman

av Miamamman

Hahahahahahah denne otrolige man! Vilken personlighet!

av Gustavo

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Skriv dina Travellerspoint login upplysningar här

( Vad är detta? )

Om du ännu inte är medlem av Travellerspoint, kan du anmäla dig gratis.

Anmäl dig till Travellerspoint