Resebloggar från Travellerspoint

Grattis alla Marior!

sunny 30 °C

Hej på er!

Här rullar dagarna på, 10 dagar sen vi kom hit och tyckte att området kändes ödsligt och övergivet. Numera är det full fart här, patientkön utanför Dr S rum verkar lika oövervinnlig varje morgon men kl 15 har han lik förbaskat lyckats bocka av dem alla! Otroligt. Vi fattar ingenting. I Sverige hinner man knappt starta MedSpeech på samma tid.

DSC08665.jpgDSC08669.jpgDSC08671.jpg
Undersökningsrum på neurolgen

4E080B4E2219AC6817D80A5CE896A381.jpg
"Moderna" blodtrycksapparater, med kvicksilver

Idag var vi på bakingrediens-handlingstur till Chakkarakal. 10 min enkel väg i skakig Rickshaw. Day2Day supermarket såg litet och lite småtrist ut från utsidan men där inne fanns i princip allt ni kan tänka er. Allt från henna-pennor, grytor, 10-kilos rissäckar till nutella och corn flakes. Vi storshoppade för 200 kr. Bakpulver, vetemjöl, havregryn, kakao, ägg, glassmix, choklad, cashewnötter, cocacola, kakor, penna, visp, stekpanna, ugnsform, vattenmelon, ghee (stekfett). Imorn ska vi nämligen baka "swedish pasteries" = Kladdkaka till ST-läkaren på Neurologen som är ett Big fan of pasteries. Hoppas inte ugnen exploderar bara. Igår när vi skulle steka bananpannkakor så antog pannan en blålilabrungrön-färg och lukten påminde om en kärnvapenkatastrof. Oj. Men gott var det.

4E7692142219AC6817AF5BCC47E2FBE1.jpgDSC08677.jpg

Annars har vi till bringat namnsdagskvällen med träning och softande/Powerpoint-fixande på terassen, så nu är vi ready för att presentera det när S anser det lämpligt... fredag eller måndag är senaste budet.

DSC08680.jpgDSC08685.jpg
Campus med alla dess halvfärdiga byggnader

Mia har ödle- och läskigt-konstigt-oidentifierat-djur-med-långa-spröt-skräck. Seriös skräck. Som gjort för practikal jokes... Men än så länge har Malin varit snäll och enbart dödat en liten ödlestackare.

Nu ska vi vispa lite i vår hemgjorda vaniljglassmix innan det blir till att åla sig in under myggnätet. Rätt mysigt faktiskt.

Dagens ord: Saline = NaCl/saltlösning

Författat av Malin-Mia 08:13 Arkiverat i Indien Kommentarer (1)

The salwar-scrubs.

Vi var för registrering på polisstationen i Chakkarakal, där de inte tyckte att våra visum var tillräckliga, så vi fick åka till SB-office på District Police Office. Halvkul. Men till slut ordnade sig allt iaf, efter två dagars meck. Nu hoppas vi slippa fler formulär att fylla i. Vi var helt slut igår, bara la oss på sängarna när vi kom hem, alldeles utslagna.

IMG_3923.jpgIMG_3921.jpg
Stort mangoträd.

Idag var det lite svalare ute, kanske bara 27 grader. Till och med inomhus var det okej, utom i patientrummen som låg på solsidan, där var det rena rama växthuset. Efter ronden fick Mia äntligen intervjuat en patient som S tjatat om sen i slutet på förra veckan. Tydligen är hon inte så sugen på utskrivning så det var egentligen ingen panik. Menmen, nu var det gjort. Sen var vi med på "seminarium" i ett trångt bås. Där fick fem studenter redogöra för minsta detalj av ett patientfall och Sir avbröt ibland för att ställa kniviga frågor. De pratar så fruktansvärt fort, och tyst, så Sir såg väl våra besvärade miner och bad indierna prata långsamt, för vi svenskar - förklarade han - pratar väääääääldigt lååååångsaamt. Sen skrockade han glatt, som alltid efter sina små skämt.

IMG_3962.jpgIMG_3951.jpg

Sir bjuder oss och sina underläkare på fika varje dag efter ronden, te och nåt mat/fika-aktigt. För fem pers betalar han knappa 10 kr i cafeterian. Vi är hembjudna till honom i helgen förresten.

IMG_3953.jpgIMG_3955.jpg

Idag bar vi våra salwar-dressar för första gången, och fick komplimanger, så helt fel hade vi nog inte tagit på oss dem. Det hade ju varit typiskt.. att ta på dem bakofram typ. Så såhäringa ser vi ut på sjukhuset!

IMG_3950.jpgIMG_3952.jpg

Allt rullar på, vi har kommit in lite i vardagen. Vi har tränat, städat, tvättat och handlat saker. Vi går till matsalen för frukost-curry vid 8.30, går på rond, äter lunch-curry, går på mottagning, går hem, pluggar lite, tränar, går till matsalen och äter middagscurry. Sen surfar och kanske kollar nån film eller pluggar. Som sagt, det rullar.

IMG_3954.jpgIMG_3959.jpg

Dagens ord: Narakara = GÅ! (Till stappliga patienter)
Dagens mat: Dosa, Fried Noodles/"Meals"=ris med currysar, Parotta med chilikyckling och vegetablecurrysar

Kramar.

Författat av Malin-Mia 07:41 Kommentarer (2)

Dagens Outfit.

IMG_3934.jpgIMG_3931.jpgIMG_3937.jpgIMG_3936.jpgIMG_3938.jpg90_DSC08657.jpg90_DSC08653.jpgDSC08658.jpg

Författat av Malin-Mia 09:07 Kommentarer (0)

Brända pannor och äcklig fisk.

Idag var vår lediga dag, vår vila-upp-sig-dag, men vi var båda rätt trötta på väg hem från Kannur Town där vi tillbringade dagen. Vi (iaf Mia) sov alldeles för länge efter att ha kollat Mellofestivalen live inatt. Så när vi kom till matsalen vid tolvsnåret för att äta frukost fanns typ inget att välja på. Frukosten var slut och lunchen hade inte börjat. Kyckling med ris eller parotta (typ seg tjock tortilla). Tjaaa... Den obefintliga menyvariationen underlättade ju åtminstone beslutsångesten så det blev en kycklingris och en parotta.

Efter bussresan på sätena gjorda i galon var Mias vita bomullsblus väldigt lik en blus tillhörande wet-t-shirt-tävling, fy fankenen. Det är inte bekvämt, men billigt, att åka buss. Efter bussen tog vi taxi till beachen där det tyvärr inte var sedvana att bada. Inte för kvinnor i alla fall. Så vi gick och plaskade med fötterna lite medan vi gick längre och längre bort längs den kilometerlånga stranden.

DSC08648.jpgDSC08659.jpgDSC08662.jpg

Till slut var vi så långt bort från folkmassan att Mia tyckte att man nog borde kunna bada utan att någon skulle bli stött av en blek bikinikropp. Och det blev väl ingen direkt heller, men en man blev glad. Så glad att han parkerade sig i en buske för att se på när omklädning skulle ske från bikini till kläder. Ett moment som inte var enkelt och Mia var väldigt tacksam över Malins hjälp med hållande och döljande av diverse kroppsdelar. Det är svårt i Sverige kan man ju tycka ibland, detdära strandombytandet. Men att göra den proceduren utan att visa varken axlar, knän, rygg eller framsida är så gott som omöjligt. När hybrisen satte in efter att allt gått bra lyckades en stor vit bak blottas när Mia tappade skynket. Så, lärdom, få inte hybris under strandomklädning. Och ha nån till hjälp.

DSC08663.jpg
Are you a muslim miss?

Efter turen på stranden shoppade vi indiska kläder! Salwar - Tunikor med tillhörande byxor och sjal. Två uppsättningar var för ca 250 kr totalt! Galet. Bilder kommer.

IMG_3948.jpgIMG_3945.jpg
Efterrätt - varm mjölk med ris-spagetti och kardemumma.

När det var dags för middag hade vi samma tur som på förmiddagen, det var mellan måltider. Restaurangen hade typ inget som stod i menyn. Så vi fick konstig kycklingcurry, äcklig fiskcurry och nya favoriten blomkål i chili. Det gick ner och vi blev mätta. För att fortsätta på mattemat gjorde vi åter smoothies ikväll, idag på kokosnöt och ananas. Jäkla kokosnöt! Vi har ju ingen machete att hugga den med, så testade att lägga den i ugnen för att spricka, men funkade dåligt. Till slut kastade Malin nötskrället med ett kraftigt tag i golvet och pang så var den delad!

Orutinerat nog så har vi bränt våra händer idag. Vi är ju helt täckta annars, så täckta att en man frågade "Are you a muslim miss?" Men händerna brände vi. Och pannan.

IMG_3949.jpg

Kram och godnatt!

Författat av Malin-Mia 08:25 Kommentarer (3)

Skämsplugg och cashewnötsfrukt-träd.

Nu har vi blivit satta i arbete på allvar. Sujith Sir som studenter och at-läkare kallar vår handledare frågar oss ständigt frågor om den ena pontina skadan efter den andra. Och allt annat vad gäller neurologi. Vi kan sällan svara och de indiska studenterna som står bakom oss fnissar och viskar, säkert jäkligt lättade över att de inte är de som får stå med tunghäfta och skämmas samtidigt man undrar vad nu sodium är nu igen..? Är det kalium, eller natrium? Och vad sa han nu?!! "Karbanhydraskhsdkhinhibitor"?! Nej det har jag nog aldrig hört förut. Tyvärr Sir, vi kunde inte svara på det heller.

IMG_3930.jpg
Academic Building @ KMCH

Dessutom är inte våra projekt det enda vi får jobba med här. För det första får vi skämsplugga allt vi inte kunde svara på under dagen, sen har vi fått hemläxa att presentera för hela departmentet. En powerpoint, ca 30+30 slides. Don't go to superficial, go deep. To the depth. Härligt. Och vi som älskar powerpoint. Att det dessutom är tänkt att vi ska kunna köra närsom vi får lite "tid över" någon dag. Helt oförberett. "Be prepared" säger Sir. Jahopp.

IMG_3900.jpg
Malin räknar de knasiga pengarna.

Faktiskt är han trevligt Sujith Sir. Han skojar och skämtar och skrattar gott och länge åt sina egna skämt, som han gärna upprepar tre fyra gånger så att alla verkligen förstod. Han är inte så skrämmande egentligen, det är mest vår okunskap som blir väldigt uppenbar och lite skrämmande i sig.

IMG_3903.jpg
Vägen från campus till stora vägen

Idag har vi också fått order om att meddela polisen om att vi befinner oss på campus. Det var ett jäkla gissel om vem som skulle göra vad och kopiera pass och till vem vi skulle lämna dem och när. Men på måndag ska vi nu åka till polisstationen i grannbyn Chakkarakal för att fylla i ett formulär. Bara att lyda. Enligt at-läkare Dr Anu är polisen här inte som i andra länder. Mer relaxed. Ja, vi får hoppas :)

IMG_3925.jpg
Plantager av banan och cassawa mm.

Vi var förresten hemma hos Dr Anu idag. Hon bor någon kilometer från campus mitt i palmskogen. I trädgården har hon bananplantor i massor, kokospalmer och hör och häpna - cashewträd!! Ja cashewnötter växer uppenbarligen på träd, och efter hennes utläggning om hur man får fram själva den ätbara delen är det inte förvånande att de är så jäsdrans dyra!

IMG_3911.jpgIMG_3909.jpg
Cashewfrukten!! Nöten sitter alltså undertill. En frukt = En nöt. Sen ska den brännas eller kokas för att komma ut.

Dr Anu bjöd på homemade sweets gjorda på banan, kokos och ris. Och socker och kardemumma. Det ska vi bjuda på när vi kommer hem! Hon visade också sitt bröllopsalbum från förra året - ett "love marriage" som hon kallade det. Alltså icke-arrangerat. Inte riktigt som våra bröllopsalbum hemma. Det var lite mer överdådigt. Säkert 200 sidor och stort och otympligt. Det var bilder på ALLT! Och ALLA! Mest på bruden såklart. Och bilderna var uppdelade i Sweet moments, golden moments, beautiful moments, henna moments etc.

IMG_3917.jpgIMG_3916.jpgIMG_3912.jpgIMG_3907.jpgIMG_3920.jpgIMG_3919.jpg

Igår var vi i Kannur Town. Vi tog collegebussen till stora vägen, och därifrån buss ca 1 h in till stan. 2 kr kostade den utflykten. Vi hade blivit tillsagda att gå av vid "New Bus Stand". Men hur i hela fridens namn skulle vi veta var det var?! Vi gick således av där det stod "Bus Station", vilket då var den gamla. Så där traskade vi fram och tillbaka på trottoaren, med ständiga känslor av att vi gick åt fel håll. Alla håll kändes fel. Till slut förbarmade sig en snäll farbror över oss. Han såg hur förvirrade vi var och fixade oss en rickshaw till "rätt" pris. Han förklarade att annars blir vi lurade så in i vassen. Så nu vet vi att det ska kosta ca 2 kr, inte 5, nej hujedamej. Vid framkomst hade vi ett hallelujah moment i supermarketen, då vi fann toalettpapper! Nu kan vi få så mycket rännskit vi vill. Alla tiders!

Ikväll hoppas vi på att se melodifestivalen om internet går vår väg :)

Dagens ord: Natya = Dans
Dagens mat: Puri - friterat bröd, typ naanaktigt. Äts med potatiscurry till frukost.
Kokosbanansmoothies med banan och kokos från Dr Anu's trädgård.

Författat av Malin-Mia 09:51 Kommentarer (19)

(Inlägg 21 - 25 af 33) « Sida 1 2 3 4 [5] 6 7 »